LAT / ENG / RUS /

2009/2010

Kristaps Ģelzis

Otrā Purvīša balva tika pasniegta 2011. gada 18. februārī un to saņēma Kristaps Ģelzis.

Kristaps Ģelzis Purvīša balvai 2011 2009./2010. gada periodā tika nominēts trīs reizes, bet finālā pēc ekspertu vērtējuma tika virzīts par personālizstādi “Varbūt” galerijā „Māksla XO” no 2009. gada 15. oktobra līdz 3. novembrim.

“Izstādē “Varbūt” Kristaps Ģelzis apliecina akvareļglezniecības nozīmi laikmetā, kurā visi to jau paspējuši atzīt par anahronismu. Viņš demonstrē ne tikai perfektu tehnikas pārvaldīšanu, bet arī satrauc skatītāja prātu ar mūsu laikmetam tik raksturīgo vēstījuma nenoteiktību. Tā ir mūsu vides fiksācija, kas piepildīta ar novērošanas kamerām un mobilo telefonu uzņemtiem attēliem – izsvaidīta un saskaldīta realitāte, kas piedāvā arvien vairāk un vairāk interpretāciju, bet galu galā nekur neved.” / Ieva Kulakova.

Kristaps Ģelzis (1962) absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļu (1986). Latvijas Mākslinieku savienības biedrs. Docents Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas un Grafikas nodaļās. Kopš 20. gs. 80. gadu vidus kopā ar citiem savas paaudzes konceptuālās mākslas pionieriem aktīvi iesaistījies latviešu laikmetīgās mākslas procesos. Piedalījies daudzos nozīmīgos starptautiskos projektos.

Kristapa Ģelža mākslas darbu pamatā ir konceptuāla ideja, kas tiek realizēta atbilstošā materiālā – uz plaknes, telpiski vai plastiski, izmantojot visas mūsdienās pieejamās tehnoloģijas un medijus. Viņam piemīt spēja jutīgi pārvaldīt lokālās vides simboliskos elementus un tos meistarīgi interpretēt savos darbos, kā arī drosme atklāti ironizēt par aktualitātēm sabiedrībā.

2011. gadā Kristaps Ģelzis pārstāvēja Latviju 54. Venēcijas mākslas biennālē.