LAT / ENG / RUS /

2007/2008

Katrīna Neiburga

Pirmā Purvīša balva tika pasniegta 2009. gada 11. februārī un to saņēma Katrīna Neiburga.

Katrīna Neiburga Purvīša balvai tika izvirzīta 2007. gadā par darbiem “Topoloģija Nr. 29” no izstādes “Urbanoloģika” Andrejsalā un Solitude no 2. Maskavas laikmetīgās mākslas biennāles (darbs iegādāts Somijas Mūsdienu mākslas muzeja Kiasma kolekcijā).

“Katrīna Neiburga pārvietojas “poētiskā konceptuālisma” teritorijā, ko varētu interpretēt kā konceptuālās mākslas tradīciju, kura atbrīvo mākslu no šauri intelektuālas izpratnes un paplašina tās emocionālo dimensiju, kritiski attiecas pret instrumentalizētu saprātu un meklē izeju estetizētā subjektivitātē. Māksliniece virtuozi pārvalda video izteiksmes valodu, kas, bieži papildināta ar īpaši veidotu skaņu materiālu, iegūst pārsteidzošu un jūtīgu vēstījuma intonāciju. Kombinējot dokumentalitāti ar fikciju, Katrīna Neiburga veido personiskajā pieredzē balstītus stāstus, kuros līdzās universālām kategorijām pavīd gan norādes uz sievietes sociālo lomu konstrukcijām, gan komentāri par mūsdienu sabiedrību.

Videodarbs Solitude ir kā ceļojums sievietes pieredzes labirintos, kas aicina ielūkoties autores privātajā telpā. Skatītājs tiek konfrontēts ar vientulību kā visuresošu un izplatītu mūsdienu sabiedrības dzīves formu. Ikdienas realitātes poetizēšana maina ierastās vides faktūru un parastas lietas pārvērš noslēpumainās zīmēs.” / Solvita Krese

Katrīna Neiburga studējusi Latvijas Mākslas akdēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļas bakalaura un maģistrantūras programmās (līdz 2002. gadam), gadu vadījusi arī Stokholmas Karaliskajā mākslas akadēmijā (1999–2000). Neiburga ir viena no savas paaudzes atzītākajām māksliniecēm, kas strādā ar videomediju. Izstādēs piedalās kopš 2000. gada, kā arī regulāri sadarbojas ar Latvijas Nacionālo operu. Pēdējos gados viņas darbi daudzkārt izstādīti ārpus Latvijas. 2008. gadā Neiburga tika izvirzīta arī prestižajai Ars Fennica (Somija) balvai, kuru piešķir Skandināvijas un Baltijas valstu māksliniekiem. 2008. gadā Amosa Andersona mākslas privātmuzejā Helsinkos tika atklāta Ars Fennica balvas nominantu izstāde, kurā Katrīna Neiburga izpelnījās nedalītu atzinību un uzvarēja skatītāju balsojumā.